Monday, December 9, 2013

CARA MULA BERNIAGA DAN TIPS UNTUK BERNIAGA ONLINE SEBAGAI PELAJAR

Nak berniaga, perkara yang pertama sekali kena ada MODAL.

YA. MODAL BERNIAGA ADALAH WANG RINGGIT. Ada yang pinjam dengan kawan, buat loan, keluarkan duit bank, gadai emas, macam-macam.

 Tak kisah lah direct selling atau DROPSHIP atau Multi-LEVEL MARKETING (MLM). Semuanya memerlukan modal.

Ehem..Ehemm.. Sebut MLM nanti ada orang marah pula. =)

1. APA TU MLM??
Kebaikan : 1 - Bila sudah diatas, income bulanan anda sangatlah lumayan KACINGG KACINGG.
                  2 - Buka peluang berkecimpung dalam perniagaan dan turut sihat dalam kesihatan.
                  3 - Banyak seminar dan motivasi yang berfaedah.

CABARAN : 1 - nak ada diatas dan berjaya sangatlah susah dan payah jika tiada modal.
                       2 - modal terlalu besar
                       3 - perlu tersangatlah rajin dan fokus untuk bina rangkaian kumpulan
                      4 - Bayak haters dan PEMBENCI MLM kerana ada MLM yang pakai duit orang.

struktur MLM .. macam MONSTER banyak kaki.. huahuahua


MLM tu sistem berniaga. Bergantung kepada syarikat nak menggerakkan sistem yang macamana. Hakikatnya bos akan sentiasa terlebih-lebih gaji berbanding anak buah. Kerja kerajaan mahupun swasta. Begitu juga dalam bisnes MLM. Tapi memang ada Bisnes MLM yang fokus kepada mencari orang semata-mata dan ada yang bijak memanipulasi wang orang lain tanpa ada PRODUK yang diniagakan. Boleh jatuh hukum shubhah dan was-was status wang yang diperoleh. Seelok-eloknya, biarlah ada produk yang membawa kebaikan.

CONTOH syarikat yang ada produk baik dan bagus menggunakan sistem MLM :

1. HERBALIFE
2. SHAKLEE
3. DOUBLESTEM CELL (klik untuk lihat)
4. SNE
5. SKINCERRITY

Tapi tak kurang ramainya golongan-golongan yang sangat MENYAMPAH BENCI DAN MELUAT dengan ahli-ahli tegar MLM. Kalau tak suka tak apa, tapi jangan jatuhkan orang dengan fitnah yang bukan-bukan. Ada bisnes yang baik, ada yang memang jahat dan penuh penipuan.

Kalau orang yang cemburu dengan usaha kaum berlainan yang memanipulasi perniagaan tersebut, cubalah bersaing dengan cara yang sihat. SEBAGAI LEADER , suntikkan motivasi kepada anak-anak buah dan bukannya memburukkan kumpulan lain bagi menampakkan mereka jauh lebih hebat!



TEMBAK SAPA YANG JAHAT!! BENGG BENGG. (Gambar hiasan, saya tak simpan pistol, revolver mahupun sebarang bentuk riffle)


Bagi yang tak ada modal, sekarang banyak ditawarkan perniagaan DROPSHIP

2. APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN DROPSHIP?
 KEBAIKAN :  tak perlu simpan stok, cuma pungut keuntungan.

CABARAN ; 1 - sentiasa alert dengan stok barangan yang habis daripada TUAN KEDAI
                      2 - Banyak ,enggunakan online transfer.


Bayangkan anda sigadis manis itu. FOLLOW STEP 1-4.

DROPSHIP bermakna anda menjadi orang tengah. Anda tak ada barang, tapi anda menolong TUAN KEDAI menjual dan mengiklankan barangan mereka. Sebagai balasan, anda mendapat untuk jualan yang telah ditetapkan. Faham tak lagi?
TAK FAHAM?

JOM TENGOK CONTOH SITUASI DAN DIALOG:

3 Watak yang terlibat.
TUAN KEDAI - Pemilik Gudang, Stor jualan, kedai kosmetik yang besar atau syarikat persendiriaan.


ANDA - mempunyai blog atau instrgram, fb page yang memprosi barangan yang dijual oleh TUAN KEDAI (sertakan nombor telefon di blog anda please)


CUSTOMER - individu yang online dan ternampak iklan anda dan terus berminat dan nak beli barang yang anda iklankan. 
 PADA SUATU HARI.........
Trutt tuttt.. Truttt tuttt (telefon anda terima Whatsapp)

CUSTOMER : "Salam sis, THANYAPORN BREAST ENLARGEMENT ada stok tak? I nak satu pos ke Shah Alam.

ANDA : (anda rujuk kepada TUAN KEDAI tentang status stok barang  dan tuan kedai kata "ADA" lalu anda balas) " Wassalam, yes dear, ade =) RM 70 free pos"

CUSTOMER : OK. macanama nak bayar?

ANDA : (Maklumkan cara bayaran dan minta bukti pembayaran, serta details pengeposan dan hantar)

CUSTOMER : Ok sis tq. dah bank in I inform.

Selepas terima bayaran daripada CUSTOMER tadi.
ANDA mesej TUAN KEDAI maklumat CUSTOMER tadi. Bank in kepada TUAN KEDAI jumlah yang telah dipersetujui.

CONTOH PRODUK THANYAPORN (contoh sahaja) :



HARGA DROPSHIP : RM 60 <--- anda="" font="" harga="">
HARGA JUAL : RM 70   <--- customer="" font="" harga="" tadi="">


YES! Saya yakin adik-adik dah faham.. BAGUS! =)


3. BELI PUKAL, SIMPAN STOK DAN JUAL

Balik kepada topik UTAMA, cara mula berniaga, boleh beli PUKAL barang.

Kebaikan - anda pula buka peluang dropship pada orang lain.
Cabaran - Trend pemintaan barangan ( CUSTOMER DEMAND) berubah-ubah mengikut musim dan akan ada lambakan STOK.

Contoh ------>>> bedak TANAKA.

Macam di MAYDIN, beli borong dan pukal, mesti dapat murah.
PARA CUSTOMER kalau nak murah, beli lah borong. Para peniaga pun tahu keluarkan modal, anda senang-senang nak tumpang modal orang nak harga borong untuk satu unit. Kalau yang paksa nak minta murah, abaikan, ada 10 lagi CUSTOMER yang akan beli dengan anda.

OK =).


----------------------------------------------------------------------------
*********************
*********************
--------------------------------------------------------------------------


SELAMAT MAJU JAYA DALAM BERNIAGA KAWAN-KAWAN =)

10 comments:

  1. bagus gan infonya :)
    ini gan bisnis drpoship yang menjajikan.
    chek this => www.kiostiket.com

    ReplyDelete
  2. umur dlm 15 tahun ni agak agak sesuai tak utk meniaga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. umur 15 tahun bolh.. tak ada masalah..asalkan.seimbangkan.masa.blajar dan berniaga :)..
      perniagaan online.membenarkan kita involve tak kira brapa pn usia kita asalkan ada usaha.

      Delete
  3. Thanks info yg sgat brguna..

    ReplyDelete
  4. kunjungi page ini yaa..tq :)
    https://www.facebook.com/pages/Yusra-collection/234210416776814

    ReplyDelete
  5. salam..
    kepada sesiapa yang ingin memulakan prniagaan online bolh la melawat dan mendaftar di laman web ini https://aztetic.my/signup/14968.cuba daftar dan mula untk brniaga

    segala soalan yg ingin ditanyakan boleh lihat di laman web ini

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikam , saya bru 16 thn n brminat utk mnceburi bidang bisnes sbg dropship agent ni.. Tpi bgaimana kita nk promote ni ye ?? Mcm mna kita nk tarik prhatian org ni.. Hehe.. Mohon share

    ReplyDelete
  7. Saya 14 tahun , kalau nak jadi dropship agent pun boleh ke ?

    ReplyDelete
  8. setiap perniagaan sebaik-baiknya bermula dengan perniagaan yang kecil dan teratur.salah satu elemen penting ialah daftar perniagaan dan juga akaun semasa syarikat dengan bank2 yang utama.namun untuk membuka akaun syarikat di bank2 yang utama seperti maybank dan cimb memerlukan introducer.tuan/puan boleh menghubungi saya untuk urusan introducer di talian.012-7292850 atau melawati blog saya untuk maklumat lanjut.terima kasih.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...